Choď na obsah Choď na menu
 

Katy Perry

 

Celé meno: Katheryn Elizabeth Hudson

Vek: 27 rokov

Dátum narodenia: 25.10.1984

Miesto narodenia: Santa Barbara, Kalifornie, USA

Povolanie: speváčka

Znamenia: škorpión

Výška: 173 cm

 

Životopis

 
Katy Perry, vlastným menom Katheryn Elizabeth Hudson, sa narodila 25. 10. 1984 v znamení škorpióna. Je americká speváčka, ktorá si sama píše texty. Jej hviezda vystúpila k nebu v roku 2008, kedy dobyla rebríčky svetových hitparád svojím songom I kissed a girl. Katy je známa svojím netradičným humorom, osobitým štýlom obliekania, ktoré občas pripomína staršie desaťročia.
 
Katy sa narodila 25. októbra 1984 v Santa Barbare v Kalifornii ako prestretie dieťa dvoch pastorov. Vyrastala na počúvaní kostolných piesní a spievanie v kostole. Roku 2003 úspešne dokončila štúdium na Dos pueblos High School a hneď potom, vo veku 18-tich rokov, sa odsťahovala do Los Angeles. Zmenila si priezvisko na Perry, pretože meno Katy Hudson sa príliš podobalo herečke Kate Hudson. Meno Perry nosila jej matka za slobodna.
Počas svojho dospievania Katy objavila album skupiny Queen a ako sama povedala, bola to pre ňu najväčší inšpirácie. Medzi ďalšie hudobníkov, ktorí ju ovplyvnili, patria Alanis Morissette, skupina Heart, John Mitchell, ďalej skupina Incubus so svojim albumom Morning View. Katy Perry najviac ovplyvnila pop-rocková speváčka Cher, Cyndi Lauper, Pat Benatar, Joan Jett a Shirley Manson.
Katy niekoľko rokov s prestávkami chodila s frontmanom skupiny Gym Class Heroes
Travisom McCoya, s ktorým sa ale v decembri 2008 rozišla.
 
Katy vydala svoj prvý album Katy Hudson pod hlavičkou labelu Red Hill Records v roku 2001. Tento album však nezapadá do žánru, v ktorom Katy dnes spieva. Album Katy Hudson obsahovalo kresťanské piesne. V roku 2004 pracovala Perry pre nahrávacie produkciu tímu The Matrix. Katy tiež začala robiť na svojom sólovom albume spoločne s Glenom Ballardom, ktorý pre ňu niektoré texty napísal. Album bolo pripravené na vydanie v roku 2005 a niektoré songy boli zverejnené aj na oficiálnej stránke MySpace Katy Perry. Jej rastúci kariéru podporil aj článok v časopise Blender, kde sa Katy vyjadrila, že nie je typická kresťanka a behom svojho dospievania vykonala niekoľko zlých vecí.
Jedna pieseň, ktorú Katy nahrala spoločne s Ballard, vyšla aj na soundtracku k filmu Sesterstvo putovných nohavíc v roku 2005. O rok neskôr sa Katy objavila na singli skupiny POD pod názvom Goodbye for Now. Katy otvorene hovorí o problémoch vo vnútri hudobného priemyslu, napríklad o tom, ako bola na začiatku svojej kariéry vyhodená z nahrávacieho štúdia. Jej piesne zaujali nahrávacie štúdio Virgin Records v čele s Jasonom Flomem, ktorý bol v čele Capitol Music Group, kde Katy od začiatku roka 2007 taktiež začala nahrávať.
 
Od tej doby, čo Katy nahrávala u Capitol Music, začala pracovať na svojej sólo doske s Cathy Dennisom, Gregom Wells, Dr Lukom, Butch Walker, Maxom Martinom, Daveom Stewartom a Tedom Bruner.
 
EP bolo hotovo na konci roka 2007 a vyšiel v produkcii Grega Wellsa pod názvom "Ur So Gay". Videoklip k piesni Ur So Gay bol zverejnený začiatkom roka 2008 na internete. Tento klip Perry priniesol veľký úspech a dostala sa tam do podvedomia dokonca aj Madonne, ktorá sa o nej zmienila v rozhovore na rádiu KISS FM s tým, že to je práve jej najobľúbenejšia pesnička. Song Ur So Gay bol však aj kritizovaný pre údajnú homofóbii.
10. marca 2008 sa Katy objavila na americkej televíznej stanici ABC Family v seriáli Wildfire, kde si zahrala sama seba v epizóde "Život je tak krátky". Katy Perry sa tiež objavila v tlači, keď sa stala tvárou reklamy Too Faced Cosmetics 'Spring 2007. 12. júna 2008 si Katy zahrala v seriáli Mladí a nepokojní na obálke fiktívneho časopisu Restless Style.
17. júna 2008 vydáva Katy Perry svoje prvé plnohodnotné album s názvom One of the Boys. Katy sa ten istý rok zúčastnila Vans Warped Tour, kde propagovala svoje nové CD. Jej prvý oficiálny singel z nového albumu One of the Boys I kissed a Girl bol oficiálne vydaný 6. mája 2008. Pieseň mala veľkú komerčnú úspešnosť. Debutoval v rebríčku Billboard Hot 100 na 76. mieste a dosiahol 1. pozície 5. júla 2008. I kissed a Girl sa stal v USA okamžite hitom a bodoval aj v rádiách. Mimo Ameriky sa Katy prebojovala na prvé priečky rebríčkov vo viac ako 30 štátoch ako je napríklad Austrália, Kanada a Veľká Británia. Videoklip k piesni I kissed a Girl bol zverejnený 21. mája 2008 na MySpace.
Katy vydáva svoj druhý singel dňa 1. októbra 2008 pod názvom Hot 'n' Cold. Tento singel sa stal taktiež veľmi obľúbený av rebríčku Billboard Hot 100 sa dostal medzi prvých 5 najlepších. Tohto úspechu tiež dosiahol v iných krajinách v Európe a po celom svete. 23. decembra 2008 vydáva druhýkrát singel Thinking of You ktorý si napísala is hudbou sama a dokonca vymyslela aj scenár klipu, ktorý je z obdobia 2. svetovej vojny. 23. januára 2009 Katy vyráža na svoje prvé Tour, ktoré dostalo názov Hello Katy Tour. 28. apríla 2009 vychádza posledný singel z veľmi úspešného albumu One Of The Boys, ktorý sa stal rovnako obľúbený ako napríklad singel Hot N Cold. Albumy One of the Boys sa predalo celosvetovo viac ako 5.000.000 kusov. 17. novembra 2009 vychádza živý album MTV Unplugged na ktorom nájdete okrem hitov I Kissed a Girl alebo Waking Up In Vegas tiež dve nové pecky. Katy momentálne môžete vidieť v spolupráci so skupinou 3OH! 3 na songu Starstrukk as Timbalandom na If We Ever Meet Again. Tiež sa môžeme tešiť na nový film Get Him To The Greek, ktorý Katy natáča spolu s jej priateľom Russellom Brandom a alebo aj speváčkami P! Nk a Christinou Aguilerou. V roku 2010 vydala album Teenage Dream, pilotnými singly sú Teenage Dream a duet so Snoop Doge-California girls. V rovnakom roku sa v Indii vydala za Rusell Branda.
 
 
katy-katy-perry-25201068-800-569.jpg

 

 

Komentáre

Pridať komentár

Prehľad komentárov

Zatiaľ nebol vložený žiadny komentár.